Botulinumtoxin (Botox)

Information:

Botox är ett lokalt muskelavslappnande toxin som tillfälligt blockerar nervimpulser vilket leder till nedsatt kontraktion av den injicerade muskeln. Detta resulterar i nedsatt motorik och därmed utslätning av rynkor. Mycket aktivitet i en muskel leder till förlust av elastin och kollagen vilket gör att vi får rynkor, botox kan därmed användas förebyggande mot statiska rynkor. Effekten av botox varar i genomsnitt i cirka 4 månader men tiden varierar beroende på hudens tillstånd, behandlat område, hur stor produktmängd som injiceras, injektionstekniken och livsstilsfaktorer som solning och rökning. Behandling kan därför behöva upprepas för att bibehålla önskat resultat. Resultatet kan variera och inte garanteras.

Jag arbetar med Azzalure, Alluzience samt Dysport vilka samtliga är välkända preparat som används av många professionella utövare världen runt. Kliniken har en heltäckande patientskadeförsäkring, behandlingsskadeförsäkring samt ansvarsförsäkring via Folksam. 

Att tänka på innan behandling:

Boka din konsultation minst 48 timmar innan du önskar göra din behandling (gäller ej om du varit på samma behandling inom 6 månader). Jag behandlar ej kunder som är under 18 år, har en pågående infektion i kroppen, är gravida eller ammar. Neurologiska sjukdomar som kan leda till nedsatt muskelkraft, t.ex. Myastenia gravis är kontraindicerat med botox. Om du äter E-vitamin, C-vitamin eller Omega 3 är det bra om du gör ett uppehåll två veckor innan behandling. Undvik alkohol samt smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel så som Aspirin, Ipren, Diklofenak, Treo och Naproxen dagarna innan behandling. Om du tar blodförtunnande läkemedel kan det vara bra att kontakta din vårdcentral för en eventuell nedtrappning innan behandling. Är du osäker på någon medicin du tar så är du varmt välkommen att rådfråga mig. Du kan för att minimera smärtan ta två Alvedon 500 mg 40 minuter innan behandling (OBS, inte Ipren).

Att tänka på efter behandling: 

  • Undvik att massera, gnugga eller röra behandlat område efter behandling.

  • Upprätt kroppsposition 4 timmar efter behandling.

  • Sov gärna på rygg första natten efter behandling och med ett nytvättat örngott.

  • Undvik makeup och hudkräm under 12 timmar.

  • Undvik alkohol och rökning under 24 timmar.

  • Undvik träning och bastu under 48 timmar.

  • Undvik solarium, extrema temperaturer samt solljus en vecka efter behandlingen.

Eventuella biverkningar: 

Eftersom en nål används kan det blöda lite från injektionsstället, själva sticket kan även medföra smärta och en brännande eller stickande känsla. Biverkningar i samband med botox är ovanliga och i de flesta fall de förekommer så är de av relativt enkel karaktär. Biverkningar kan då uppkomma i form av blåmärken, svullnad vid insticksstället, tillfällig huvudvärk efter behandlingen samt tyngdhetskänsla i ansiktet. En mycket ovanligt förekommande biverkning av botox är hängande ögonlock så kallad ”ptos”. En viss risk för infektion föreligger. Injektion med botox rekommenderas inte till personer som tidigare har haft svårigheter att svälja. Du skall omedelbart söka kontakt med läkare om sväljnings-, tal- eller andningssvårigheter uppträder efter behandling. Om du skulle få några biverkningar ska du kontakta kliniken så snart som möjligt så vi kan hjälpa dig med rätt behandling. 

Du som kund kommer att få signera en hälsodeklaration samt ett informerat samtycke på kliniken innan behandlingen påbörjas. Vänligen notera att jag endast tar betalt via Swish eller Klarna. Ta med giltig legitimation till din bokade tid.